In goede tijden zetten we geld opzij in een gezamenlijke buffer (solidariteitsreserve). In slechte tijden halen we hier geld uit. Over hoe we de gezamenlijke buffer gebruiken zijn vooraf afspraken gemaakt. Die staan in de pensioenregeling en ook in de Actuariële en Bedrijfstechnische Nota, de ABTN.
Op het moment dat we overgingen op de nieuwe regels voor pensioen is de gezamenlijke buffer voor het eerst gevuld. Eén keer per jaar kijken we hoe vol de gezamenlijke buffer is en hoe de beleggingen het hebben gedaan. Als het nodig is - en als het kan - vullen we de gezamenlijke buffer aan.
Dat hangt af van 2 dingen:
Hoe vol de buffer is
De afspraak is dat de buffer vol is als 15% van al het vermogen bij ons fonds in de buffer zit. Dat is dus 15% van de waarde van alle pensioenpotten van alle deelnemers bij elkaar plus de omvang van de buffer zelf.
Hoeveel de beleggingen opgebracht hebben
De afspraak is dat we voor het vullen van de gezamenlijke buffer het ‘positieve
De afspraken zijn dan:
We gebruiken het geld als het slecht gaat met de economie en de beleggingen minder waard worden. De belangrijkste doelen zijn:
Voorkomen dat de pensioenen die we al betalen, omlaaggaan
Als het een jaar slecht gaat, willen we de pensioenen niet direct verlagen. We gebruiken het geld uit de gezamenlijke buffer dan om de pensioenen aan te vullen tot het bedrag van het jaar daarvoor. Zo blijven de pensioenen zo stabiel mogelijk. Dit is geen garantie. Als het bijvoorbeeld meerdere jaren achter elkaar slecht gaat of er plots een grote schok is in een bepaald jaar, kan het zijn dat we de pensioenen toch moeten verlagen. We kunnen de resultaten van de beleggingen spreiden in de tijd. Zo passen we de hoogte van uw pensioen geleidelijk aan.
Voorkomen dat de pensioenpotten plotseling heel veel omlaag gaan door negatief overrendement
Zolang u nog niet met pensioen bent, ziet u uw pensioenpot. Uw pensioenpot beweegt elke maand mee met de beleggingsresultaten. Dat kunt u zien als u inlogt. Dat is normaal. Goede en slechte maanden wisselen elkaar af. Blijkt aan het einde van het jaar dat de pensioenpot in een jaar tijd heel veel is gedaald, omdat het niet goed ging met de beleggingen (ook wel:
Voorkomen dat uw pensioenpot rood staat
In een erg slecht jaar kan het zijn dat uw pensioenpot op het einde van de maand in het rood staat. Dat is heel uitzonderlijk en komt weinig voor. Dat kan gebeuren als u nog niet zoveel geld in uw pensioenpot had. Bijvoorbeeld, omdat u nog niet zo lang bij ons pensioen opbouwt. We vullen uw pensioenpot dan aan tot € 0. Dit geldt alleen voor deelnemers die nog niet met pensioen zijn. Bent met pensioen? Dan is uw pensioenpot al omgezet in een maandelijks pensioen.
Voorkomen dat u minder pensioen krijgt als we langer leven
Als we met zijn allen langer blijven leven dan gemiddeld, moet een pensioenfonds langer pensioen betalen. U krijgt het pensioen immers zolang u leeft. Dat zou betekenen dat iedereen dan minder pensioen krijgt. Dat voorkomen we door geld uit de gezamenlijke buffer te halen om uw pensioen aan te vullen tot het niveau dat het was als we niet met zijn allen langer waren blijven leven. Verder gebruiken we het geld van mensen die korter leven dan verwacht om het pensioen te betalen van mensen die langer leven dan verwacht. We herverdelen het geld, zodat we iedereen het pensioen kunnen betalen zolang hij of zij leeft.