We beleggen het geld van iedereen gezamenlijk en verdelen het resultaat (rendement) van de beleggingen volgens vaste afspraken over de pensioenpotten. Daardoor gaat uw pensioenpot omhoog en omlaag. Hoe gaat dat in zijn werk? En welke rendementen spelen er nog meer een rol?
Het geld dat we beleggen kan meer of minder waard worden. Dat is het rendement op de beleggingen. Rendement kan dus positief zijn. Dan worden de beleggingen meer waard. Maar rendement kan ook negatief zijn. Dan worden de beleggingen minder waard.
Het positieve en negatieve rendement verdelen we over alle pensioenpotten. Daardoor gaat uw pensioenpot elke maand omhoog of omlaag. Ontvangt u pensioen? Dan ziet u het effect 1x per jaar terug in uw maandelijks pensioen.
Het verdelen gaat volgens regels die sociale partners vooraf met elkaar hebben afgesproken. U vindt ze in de bijlage van ons pensioenreglement.
We volgen bij de verdeling een vast stappenplan. Zodra we weten wat het resultaat is in een bepaalde maand, gebeurt er het volgende:
We beleggen alle pensioenpotten voor iedereen gezamenlijk. Daarvoor maken we kosten. Van het rendement betalen we eerst kosten voor vermogensbeheer en een deel van de organisatiekosten.
We ‘beschermen’ uw pensioen tegen de gevolgen van grote schommelingen in de rente. Dat is het ‘beschermingsrendement’. Als de rente daalt voegen we geld toe aan de pensioenpotten om de invloed van de rente (voor een deel) te corrigeren. Als de rente stijgt, gebeurt het omgekeerde. Dat bekijken we elke maand. Bent u (oud-)werknemer? Dan ziet u dat elke maand in uw pensioenpot. Krijgt u al pensioen? Dan passen we het 1x per jaar aan.
Een lage rente maakt pensioen duur. Bij een dalende rente is er nu meer geld in de pensioenpot nodig om straks hetzelfde pensioen elke maand te kunnen betalen. Ga maar na. Stel: u wilt over 20 jaar € 100 hebben. Bij een lage rente moet u daarvoor nu meer geld inleggen dan bij een hoge rente. Met het beschermingsrendement compenseren we (voor een deel) het bedrag dat u extra nodig heeft om op hetzelfde bedrag uit te komen. Zo houden we uw (verwachte) pensioen zo stabiel mogelijk.
Beschermingsrendement is extra belangrijk voor oudere deelnemers en gepensioneerden. Grote schommelingen in het pensioen willen we niet. Jongeren ontvangen minder ‘bescherming’ dan ouderen. Het duurt namelijk nog lang voordat hun pensioen ingaat. Er is dan voldoende tijd om eventuele dalingen weer goed te maken.
Is er daarna nog geld over? Dat is het ‘overrendement'. Dit is rendement van beleggingen in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed. Dat geld verdelen we dan over de pensioenpotten van onze deelnemers. Dat gebeurt elke maand opnieuw. Bent u (oud-)werknemer? Dan ziet u dat elke maand in uw pensioenpot. Krijgt u al pensioen? Dan passen we het 1x per jaar aan.
Jongeren ontvangen meer (positief of negatief) overrendement dan ouderen. Dat is in lijn met hun risicohouding. Jongeren kunnen en willen meer risico lopen.
Als het overrendement positief is over het hele jaar, vullen we hiermee de gezamenlijke buffer aan. Dat gebeurt aan het einde van elk jaar.
U krijgt pensioen zolang u leeft. Het maakt niet uit hoe oud u wordt. Als u met pensioen gaat, kijken we naar hoe lang u gemiddeld naar verwachting nog leeft. Op basis daarvan berekenen wij uw maandelijkse pensioen. Wordt u ouder dan verwacht? Dan is hiervoor geld beschikbaar, omdat andere mensen korter leven dan verwacht.
Daarnaast is het ook mogelijk dat iedereen naar verwachting korter of langer leeft. Dit kan positief of negatief uitpakken. Dit is onderdeel van het 'biometrisch rendement' dat u ziet bij uw pensioenpot.
Als u zelf langer leeft dan verwacht, zorgen we ervoor dat er genoeg geld is om u uw hele leven lang het pensioen te geven waar u recht op heeft (= ‘volledige bescherming’).
Als alle deelnemers bij ons fonds langer leven dan verwacht, krijgt iedereen ook deze volledige bescherming. Het geld hiervoor halen we uit de gezamenlijke buffer. Als hier niet genoeg geld in zit, dan betalen we de rest met zijn allen.
Meer hierover leest u in de Actuariële en Bedrijfstechnische Nota (ABTN).