Home Gepensioneerd Pensioen in het buitenland

Pensioen in het buitenland

U woont in het buitenland. Of u denkt erover na om met pensioen te gaan in het buitenland. Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

Bekijk uw gegevens

U verhuist in of naar het buitenland

Geef dan uw nieuwe adres aan ons door. En verander ook uw adres in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Indien u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geeft u uw adresgegevens door aan uw gemeente.

U geeft wijzigingen zelf aan ons door

Verandert uw situatie? Bijvoorbeeld omdat u verhuist in het buitenland of een nieuw rekeningnummer krijgt? Dan krijgen wij deze gegevens niet automatisch door van uw buitenlandse gemeente. Zorg ervoor dat uw gegevens actueel blijven. De volgende zaken geeft u zelf aan ons door:

  • Aanmelden van een nieuwe partner
  • Wijziging van uw SEPA-rekeningnummer of IBAN-rekeningnummer
  • Wijziging van uw non-SEPA rekeningnummer
  • Wijziging van uw e-mailadres of telefoonnummer
  • Verandering van uw postadres voor brieven
  • Aanvragen of uitzetten van loonheffingskorting
  • Uw voorkeur om post digitaal te ontvangen
  • Uw voorkeur om onze nieuwsbrief te ontvangen
Wijzig uw gegevens

Uw non-SEPA-rekeningnummer wijzigen in 3 stappen

Heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kunt u mogelijk niet inloggen met DigiD om uw non-SEPA-rekeningnummer zelf te wijzigen. U geeft uw nieuwe non-SEPA-rekeningnummer in 3 stappen aan ons door.

Deze heet ‘Wijzigen non-SEPA rekeningnummer’ (pdf). 

Doe dit samen met uw bank. Op het formulier is uitgelegd hoe u het invult. Er staat ook uitleg in het Engels. 

Denk hierbij ook aan een recent bankafschrift of ongeldig gemaakte cheque. U stuurt de documenten op met het contactformulier (gratis) of per post (met postzegels):

PPF APG

Postbus 637

1000 EE Amsterdam

The Netherlands 

Loonheffingskorting en belasting in het buitenland

U kunt niet altijd gebruik maken van loonheffingskorting op uw pensioen. Dat hangt af van het land waarin u woont. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over loonheffingskorting in het buitenland.

U betaalt misschien in 2 landen belasting over uw pensioen

Dat is niet nodig. Want u hoeft maar in 1 land belasting te betalen over uw inkomen. U kunt daarom vragen om vrijstelling. U hoeft dan géén loonheffing te betalen op uw pensioen in Nederland.

U vraagt vrijstelling zelf aan bij de Belastingdienst

Neem voor meer informatie contact op met de BelastingTelefoon Buitenland: +31 55 538 53 85. Het loonheffingennummer van PPF APG is: 003 028 136 L02.

U laat ons daarna weten dat u vrijstelling krijgt

Krijgt u vrijstelling? Dan stuurt de Belastingdienst u een verklaring. U stuurt de kopie van deze verklaring op via het contactformulier (gratis) of per post (met postzegels). Het adres is: Stichting Personeelspensioenfonds APG, Postbus 637, 1000 EE Amsterdam.

 

U stuurt elk jaar een levensbewijs op

Bent u met pensioen in het buitenland? Dan vragen wij u elk jaar om een bewijs dat u nog leeft. Dat heet een levensbewijs. U krijgt dit formulier van ons, omdat we van buitenlandse gemeenten géén bericht krijgen wanneer u overlijdt. Krijgt u AOW of Anw? Dan krijgt u dit formulier niet van ons, maar van de SVB.

U laat het 'Bewijs van in leven zijn' invullen én ondertekenen door:

  • de Nederlandse ambassade, of
  • het consulaat, of
  • de gemeente waar u woont, of
  • een rechter of een notaris.

U stuurt het 'Bewijs van in leven zijn' op via het contactformulier (gratis) of per post (met postzegels) naar Stichting Personeelspensioenfonds APG, Postbus 637, 1000 EE Amsterdam.


Stuurt u geen 'Bewijs van in leven zijn' op?

Dan stoppen wij uw pensioen. Is uw pensioen gestopt en stuurt u alsnog het levensbewijs op? Dan betalen wij uw uitkering weer uit en krijgt u ook een nabetaling over de periode waarin de uitkering niet is uitbetaald.

Recht op medische zorg

U woont niet in Nederland, maar heeft wel een pensioen of uitkering uit Nederland. Dan blijft Nederland soms verantwoordelijk voor uw zorgkosten. Dat is in de volgende landen:

  • de landen van de EU
  • Liechtenstein, Noorwegen en IJsland 
  • Zwitserland
  • Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland)
  • Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije

U regelt dan uw zorgverzekering via het CAK. Meer informatie over de regeling voor gepensioneerden in het buitenland leest u op de website van het CAK.

Veilig inloggen met DigiD of eIDAS

Wanneer u al een DigiD heeft, gebruikt u deze om in te loggen in het buitenland. Wanneer u geen DigiD heeft, kunt u 2 dingen doen. U moet dan wel een Nederlandse nationaliteit hebben. Of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische ruimte.

U vraagt een DigiD aan op de  website van DigiD .

U logt in met  eIDAS

Uw BSN aanvragen in het buitenland

Als u in het buitenland woont, kunt u een BSN aanvragen. Hoe u dit doet, hangt af van uw situatie. U kunt zich inschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Soms kunt u er ook een krijgen van een andere (overheids)instantie, zoals de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kijkt u op de pagina van de Rijksoverheid.

Deel uw mening over ppf-apg.nl.