Als je partner en jij uit elkaar gaan, heeft dit mogelijk gevolgen voor je pensioen. De regels over de verdeling van het pensioen bij scheiden zijn in het vernieuwde pensioen van PPF APG hetzelfde gebleven. Hieronder lees je meer. 

Regels partnerpensioen

Ga je uit elkaar en ben je al met pensioen? Dan heeft je ex-partner mogelijk recht op partnerpensioen als je overlijdt. Dat was voor 2025 al zo en blijft hetzelfde in de vernieuwde regeling. Of je ex-partner partner recht heeft op partnerpensioen, hangt dan af van het volgende:
 

 

Verdelen ouderdomspensioen bij scheiden

Hieronder lees je welke regels gelden voor het verdelen van je ouderdomspensioen als jij en je partner uit elkaar gaan. Hieronder lees je, afhankelijk van het soort relatie dat je had, wat de gevolgen zijn van uit elkaar gaan:

Woonde je samen, maar was je niet getrouwd en had je geen geregistreerd partnerschap? Dan zijn er geen gevolgen voor je ouderdomspensioen als jullie uit elkaar gaan.

Als jij en je partner een geregistreerd partnerschap beëindigen, gaan echtscheiden of scheiden van tafel en bed, heeft je partner volgens de wet recht op een deel van je ouderdomspensioen. Jullie kunnen de verdeling van het ouderdomspensioen op 3 manieren regelen:

1.      Verevenen: je ex-partner krijgt standaard de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie partners waren. Dit heet een ‘standaard verevening’. Jullie kunnen ook een andere verdeling afspreken, maar dit moet wel zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant.
Let op: je ex-partner heeft géén recht op het pensioen dat je hebt opgebouwd voordat jullie trouwden of een geregistreerd partnerschap aangingen.

2.      Splitsen: het pensioen wordt gesplitst en je ex-partner krijgt hierbij een zelfstandig recht op pensioen. Dit noemen we ook wel ‘conversie’. Een verschil met verevening is dat je ex-partner bij conversie zelf een aantal keuzes mag maken, zoals over de ingangsdatum van het ouderdomspensioen[NK1] . De keuze voor conversie moet zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant.
Let op: conversie is alleen mogelijk als je definitief bent gescheiden, dus niet bij een scheiding van tafel en bed. [NK2]

3.      Niet verdelen: jullie kunnen er ook voor kiezen het pensioen helemaal niet te verdelen. Deze keuze moet zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant.

Hebben jullie samen een keuze gemaakt? Geef deze dan binnen 2 jaar na het beëindigen van het geregistreerd partnerschap of de echtscheiding aan ons door via dit formulier.

Wat gebeurt er met het wezenpensioen?

Het wezenpensioen verandert niet als jullie uit elkaar gaan.