Betaalspecificatie en jaaropgave

Elk jaar in januari krijg je jouw betaalspecificatie. Hierop staat hoeveel pensioen je maandelijks van ons krijgt. We sturen je ook een jaaropgave als je afgelopen jaar al pensioen van ons kreeg. Je kunt de jaaropgave gebruiken voor je belastingaangifte.

Je betaalspecificatie en jaaropgave vind je uiterlijk eind januari terug in Mijn PPF APG.

Op je jaaropgave zie je hoeveel pensioen je vorig jaar hebt gekregen. En hoeveel er ingehouden is aan loonheffing en voor de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze gegevens heb je nodig voor je belastingaangifte.

Op de betaalspecificatie zie je hoeveel pensioen je maandelijks van ons krijgt en hoeveel er ingehouden wordt. Je krijgt een betaalspecificatie bij de eerste uitbetaling van je pensioen en wanneer er iets verandert. En elk jaar in januari.

Op je brutopensioen worden een aantal bedragen ingehouden:.

  • Loonheffing
    Loonheffing is de belasting die je betaalt over je bruto inkomen. Over inkomen zoals salaris en pensioen betaal je loonheffing. Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies voor volks- en werknemersverzekeringen. Je werkgever houdt deze belasting al voor je in op je loon.
  • Bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet)
    Naast de premie die je zelf betaalt voor je zorgverzekering, betaal je in Nederland ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor je zorgverzekering. Dit is de bijdrage Zvw. In 2024 bedraagt de Zvw 5,32% van je bruto jaarinkomen. Het maximumbedrag waarover je Zvw betaalt is € 71.628,00.

Loonheffingskorting

Loonheffingskorting is de korting die je krijgt op de loonheffing. Hierdoor houd je dus meer pensioen of salaris over. Je mag loonheffingskorting maar bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie toepassen. Als je loonheffingskorting op meerdere inkomens laat toepassen, moet je mogelijk aan het einde van het jaar belasting terugbetalen.

Als je kiest voor digitale post, vind je jouw betaalspecificatie en jaaropgave voortaan in Mijn PPF-APG. Zo heb je alle informatie over jouw pensioen overzichtelijk bij elkaar.

Meld je aan voor digitale post

Het bestaansminimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het bestaansminimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van leeftijd en leefsituatie. Heeft u hier vragen over? Bel dan met de BelastingTelefoon op 0800 0543 (gratis). Lees hier meer over het bestaansminimum.

Sommige gemeenten vragen om een betaalspecificatie van maximaal 1 maand oud. Vanuit juridisch oogpunt kan een gemeente je niet verplichten deze termijn aan te houden. De gemeente moet jouw betaalspecificatie accepteren wanneer deze wordt begeleid met een actueel bankafschrift.

1 januari 2025 verandert de pensioenregeling

Wat betekenen de nieuwe regels voor je opgebouwde pensioen? Alles wat je wilt weten, lees je in ons overzicht.